Itsetehty KEBAB ja taivaallinen salaatinkastike :)




Oon tehnyt noin pari kertaa vuodessa itse kebabbia tässä muutaman vuoden ajan. Itse en oo reseptiä kehittellyt, vaan oon sen löytänyt aikoinani oululaiselta sivustolta www.kaenkky.com. 

Tein sunnuntaina sitten piiiitkästä aikaa itse kebua sekä juustokermaperunoita (ah, slurps) ja tietysti kebua pitää syödä myös salaatin kanssa, niin "taivaallinen salaattikastike" on ihan huippua siihen päälle.

En muistanut ottaa kuvia kaikista työvaiheista, enkä edes valmiista annoksesta (koska oli niin nälkä), mutta toivon, että tämä ei nyt haittaa :)

Kebabinteko vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, joten sitä ei kannata alkaa vääntämään yllätysvieraille.

Tässäpä ohje KEBABille:

  • 2 kg jauhelihaa (ei saa olla liian rasvatonta j.lihaa, kunnon 17% ja ylöspäin)
  • 100 g aromisuolaa
  • ½ dl mustapippuria (n. 50 g)
  • chiliä, paprikajauhetta, mausteita maun ja fiiliksen mukaan
  • foliota, ylijäämistä voit vuorata pipon avaruussäteitä kestäväksi


eli tästä määrästä riittää noin neljälle tyypille ruokaa, ehkä jopa viidelle. Ja nyt puhutaan kunnon annoksista, ei mistään pukkulinnunannoksista :). Tekemiseen menee noin 5 tuntia, josta 4 tuntia kebu on uunissa.

Kun olet varmistunut siitä, että sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä kebabin tekemiseksi, nakkaa uuni päälle sellaiseen 125-150 asteeseen. 125 oli ihan soppeli, mutta varmistelin itse vetelemällä lihaa 150 asteen föönillä pari tuntia. Vaikutusta lopputulokseen en tiedä, ehkä oli kuivakampi. Seuraavaksi nakkaa kaikki ainekset isoon esimerkiksi muoviseen astiaan. Jos laitoit myös folion, et todennäköisesti ansaitse elää.(siepattu www.kaenkky.com sivulta)

Tämän jälkeen pese kädet hyvin ja ala muokkaamaan massaa kebabiksi. Eli voimaa ja aikaa tarvitaan nyt. Tämä vaihe voi kestää jopa 15 minsaa. Jauhelihasta pitää tulla tiivistä massaa (mietippä sitä kebabvarrasta siellä oikeassa kebabpaikassa…). Kun olet muokannut jauhelista tiiviin massan tee sille näin(kuva otettu www.kaenkky.com sivulta):



Tavoitteena olisi kuitenkin tehdä sellainen käsivarren pituinen (30-35 cm) pötkö lihasta ja siirtää se sitten folion päälle. Foliolla ollessaan tasoittele liha päistään tasaiseksi ja vuoraa lopulta koko paketti folioon.(teksti pöllitty www.kaenkky.com sivulta)

Tämän jälkeen heität pötkön uuniin ja annat sen olla siellä sen 4 tuntia. Sillä aikaa voit tehdä kärrynpyöriä tai käydä saunassa tai sitten voit valmistaa "taivaallisen salaattikastikkeen" :)

Taivaallinen salaattikastike:

  • 1 paprika
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 4 rkl sokeria
  • 2 rkl sinappia
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa..itse käytin vvetikkaa)
  • 1 prk tomaattipyretta
  • 2 dl öljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • basilikaa

Nämä kaikki blenderillä sekaisin ja sitten jääkaappiin maustumaan ja odottamaan lihan valmistumista.

Kun sitten liha on valmista niin anna sen vetäytyä vielä ennen leikkaamista. Tee salaatti (esim. vihreää, kurkkua, tomaattia, punasipulia) ja kokoa annokseksi.Olet varmasti keittänyt riisiä tai ostanut valmiita pitaleipiä tai jos olet oikein herkuttelutuulella olet valmistanut juustokermaperunat tätä juhlahetkeä varten :)

Juustokermaperunat:

10 kpl perunaa
150g emmental juustoraastetta
4 dl kermaa (esim. 2 dl juustokermaa+2dl kuohukermaa)
1 rkl aromisuolaa
0,5 tl mustapippuria

Keitä perunat. Viipaloi ne, ja laita vuokaan niin että välissä maustat perunoita ja laitat väliin juustoraastetta. Lopuksi päälle vielä mausteita,juustoraastetta ja 4 dl kermaa. Uuniin 175 asteeseen noin puoleksi tunniksi.Anna vetäytyä vielä noin puoli tuntia ennen syömistä :)



Sitten vaan nauttimaan !


Kommentit

Suositut tekstit