Auschwitz-Birkenaun kauhujen keskitysleiri!

Kun oltiin Krakovassa, niin tietysti käytiin myös tutustumassa Auschwitziin sekä Birkenauhun. Ostin liput meille getyourguide.fi kautta ja kaikki toimi paremmin kuin hyvin(suosittelen siis lämpimästi). Meidät haettiin hotellilta klo 7:45 pikkubussilla (matka kesti noin tunnin) ja matkalla bussissa meille näytettiin video puolalaisesta kuvaajasta, joka oli joutunut kuvaamaan sodan aikaan tapahtumia Krakovassa/auschwitzissä. Hän oli silloin nuori ja oli ottanut pestin vastaan, koska tietysti ajatteli sen vievän häntä eteenpäin elämässään. Videolla haastateltiin tätä nyt jo vanhaa miestä ja hän kertoi, ettei aluksi tajunnut mitä Auschwitzissä tapahtui. Hänelle leirin kauheudet selvisivät vasta jälkeenpäin. Hänen kuvaamansa materiaali Auschwitsissä on ainoa maailmassa, mikä on tallella.



Meillä oli opastettu kierros ja se kyllä todellakin kannattaa ottaa, koska silloin saa paikasta paljon tietoa ja ainakin meidän opas oli niin hyvä, että sai ainakin multa pariin kertaan kyyneleet silmiin. Opas kertoi kaiken sen kauheuden, mitä leireillä on tapahtunut hyvin suoraan, rehellisesti, mutta tekemättä asiasta mitenkään hysteeristä.

Kun asteltiin Auschwitziin sisään ja tuo kyltti "Arbeit macht frei" mikä on portissa, sai ainakin heti kättelyssä minulta kylmät väreet selkään. Tuntui kamalalta, että tuon portin sisään astuessaan, eivät ihmiset ole tienneet mihin ovat joutumassa."Työ vapauttaa"...

Ihan joka paikasta en kuvia ottanut, koska halusin kunnioittaa ihmisiä jotka ovat tuolla kärsineet. Tietysti halusin myös keskittyä kuulemaan oppaan selostusta, joten kamera (puhelin) pysyi välillä ihan laukussa.


                      

Noiden rakennusten sisällä on ihmisistä otettu irti kaikki ihmisarvo, heitä on kidutettu ja heille ei ole annettu mitään toivoa. Toivoa ei edes ollut...oikeastaan kukaan tuolta ei ole hengissä selvinnyt!

Yhden tuollaisen rakennuksen sisällä oli seinällä kuvat vangeista, jotka olivat tuolla kamalan kuoleman kohdanneet. Kaikki he olivat puolalaisia juutalaisia. Yhdellä seinällä oli naisten kuvat ja toisella miesten. Naisten elinikä tuolla on ollut noin 3-4kuukautta, mutta miesten elinikä oli noin vuosi. Jokaisella oli mustavalkoraidallinen vanginpuku ja heidän kaikki hiukset oli leikattu siiliksi. Heitä kidutettiin teettämällä heillä paljon pakkotöitä, heitä pidettiin nälässä ja heitä hakattiin pienimmästäkin syystä tai ihan vaan ilman syytäkin.

Yhdessä tuollaisessa rakennuksessa oli hullun natsilääkärin Josef Mengelen laboratorio, jossa hän on suorittanut täysin käsittämättömiä ihmiskokeitaan. Josef Mengeleähän kutsuttiin kuolemanenkeliksi.Josef Mengele kävi valitsemassa uhrejaan aina kun keskitysleirille tuotiin uusia ihmisiä junalla. Hän "tutki" mielellään kaksosia ja teki heillä erilaisia sadistisia kokeita. On arvioitu, että ainakin 3000 kaksosta menetti henkensä tämän kuolemanenkelin käsittelyssä.


                   
                    

Kävimme myös sisällä kaasukammiossa Krematorio 1:ssä, jossa on tuhansia ja tuhansia ihmisiä kaasutettu kuoliaaksi. Kaasukammion vieressä oli "uunihuone", jossa ruumiit on poltettu. Oli aika kaamea tunnelma paikassa. Ei sitä voi edes järjellä selittää. 

Tämän pienemmän kaasukammion Krematorio 1:n(jossa kaasutus on alunperin aloitettu, koekäytetty ja todettu toimivaksi tavaksi saada nopeasti henki ihmisiltä pois) vieressä oli asuintalo, jossa tyytyväisenä on asustellut Rudolf Höss perheineen. Rudolf Höss oli Auschwitzin päällikkö, joka antoi julmia käskyjä alaisilleen. Rudolf Höss keksikin, että kaasuttaminen on nopea tapa päästä mahdollisimman monesta juutalaisesta eroon. Rudolf Höss oli myös pelkuri...Saksan luhistuttua Höss pakeni paikalta ja vaihtoi nimensä. Hän kuitenkin jäi kiinni ja hänet teloitettiin Auschwitzissä hirttämällä, Krematorio 1:n vieressä (eli juuri siinä kaasukammion vieressä mistä koko ihmisten kaasutus oli lähtenyt käyntiin). Hirttopaikka on edelleen Auschwitzissä.

                     

Nähtiin myös huone, mihin oli kerätty keskitysleirille saapuneitten kenkiä (niitä oli tuhansia) ja matkalaukkuja ja muuta tavaraa.Osa naisista oli lähtenyt leirille kauniissa kesäkengissä ja pienten lasten kenkiä näkyi myös paljon.

Yhdessä huoneessa oli kiloittain ihmisten hiuksia. Keskitysleirille saapuessaan, ihmisten hiukset leikattiin siiliksi, koska hiuksista valmistettiin kangasta Saksan armeijalle. Kun keskitysleiri löydettiin silloin sodan jälkeen, löytyi varastoista paaluittain monta tonnia ihmisten hiuksia.


                    

Ihmisille oli valehdeltu keskitysleiristä. Natsit olivat jopa myyneet osalle ihmisistä lippuja leirille. Näillä keskitysleireille saapuville oli valehdeltu, että heitä siirretään nyt toiseen paikkaan asumaan ja heille oli luvattu maata ja talo toisesta paikasta. Totuus oli kuitenkin toinen...

                    



                   

Kävimme myös Birkenaun puolella. Matkaa Auschwitzin leiristä tänne on noin pari kilometriä. Oli pysäyttävää astua Birkenaun porteista sisälle ja nähdä se alue, missä rakennukset ovat sijainneet(missä ihmisiä on pidetty). Tuo alla oleva junavaunu on säilytetty, jotta ihmiset näkevät millaisissa oloissa ihmisiä on tuotu keskitysleirille. Nuo vaunut ovat olleet täynnä ihmisiä ja tietysti heille ei ole annettu vettä tai ruokaa. Osa ihmisistä joutui suoraan "suihkuun" eli kaasukammioon ja osa ihmisistä pakkotyöhön leirille.

Minkäänlaista ihmisarvoa ei ole kenellekään ollut.


                    

Keskitysleirillä oli naisten puoli ja miesten puoli. Kaikki vain odottivat omaa kuolemaansa.

                    

Alla olevassa kuvassa on Krematorio 3 jonka natsit yrittivät tuhota ennen poistumistaan leiriltä. Krematorioita oli yhteensä 4. Krematorio 2 ja 3 olivat suurimmat. Niissä kuoli monta sataa tuhatta ihmistä. Lapsia, naisia ja miehiä. Perheitä.

Kun Saksa oli häviämässä sodassa ja täällä leirillä asia alettiin ymmärtämään, natsit tuhosivat osan leiristä. Osa keskitysleirin ihmisistä marssitettiin avojaloin, pakkasella 60 kilometrin päähän, toiseen paikkaan. Kun keskitysleiri löydettiin, oli paikassa noin 7000 ihmisistä. He kaikki olivat löydettäessä tosi huonokuntoisia, alipainoisia, aliravittuja ja sairaita. Osa pelastui ja osa kuoli.


                   

Tuolla Kematorio 3:n vieressä oli pieni mökki (hieman sortunut), jossa oli hakattu ihmisten luita murskaksi. Koska ihmisiä tapettiin niin paljon, oli natseilla vaikeuksia päästä eroon ihmisten tuhkasta. He kuljettivat tuhkalasteja lähialueille esim. läheiseen järveen. Tuhkaa heitettiin myös pitkin metsiä. Krematorion vieressä oli myös suuri kuoppa mihin tuhkaa oli laitettu.


Opas kertoi myös, että keskitysleiriltä osa yritti karata. Huonoin tuloksin. Ja jos karkaamisesta jäi kiinni, se kostettiin varmasti moninkertaisesti takaisin. Eräät naisvangit olivat saaneet käsiinsä aseen ja ampuivat 3 natsisotilasta. Tämä kostettiin niin, että 500 ihmistä passitettiin suoraan kaasukammioon.


                   

Keskitysleirillä olot olivat karmeat. Ruokaa annettiin joskus. Vettä annettiin joskus. Erilaiset taudit jylläsivät. Alla näkyvässä kuvassa on naisten puolen yksi rakennus. Yhdessä tuollaisessa "sängyssä" saattoi nukkuia 5-6 naista. Lämmitystä ei ollut ja talvella osa paleltuikin kuoliaaksi.

                   

Alla olevaan kuvaan on hyvä lopettaa tämä teksti.




Kommentit

Suositut tekstit