Mikä on sun temperamentti ?

Mää oon kiinnostunut ihmisistä ja siitä miksi ihmiset käyttäytyy jollakin tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa. Oon joskus miettinyt et mun pitäis alkaa ihmistutkijaksi. Ihmisiä on niin paljon ja kaikilla on oma luonne, temperamentti ja käytöstavat. En usko, että maailmasta löytyy yhtään juuri samanlaista ihmistä. Vaikka ulkonäöllisesti voi maailmalla tulla vastaan "kaksoisolento" niin silti en usko et maailmassa on kahta ihmistä jotka ajattelee ja tekee asiat juuri samanlailla. 

Ja tietysti kulttuuri, asuinmaa, perhe, kasvatus, sukulaiset, kaveripiiri ja omat arvot vaikuttaa siihen millainen ihminen susta tulee. 

Oon joskus miettinyt mun kaveripiiriä ja huomaan että mun kaveripiiri koostuu tietynlaisista ihmisistä. Esim. horoskooppimerkit on tiettyä lajia :). Mikähän siinäkin on ?

Tein pitkästä aikaa Tony Dunderfeltin "temperamenttitestin" ja sain tulokseksi "keltainen". Eli mun temperamentti on tällä hetkellä väriltään keltainen. Tiedän, että jossain sosiaalialantyöpaikoissa tätä testiä käytetään apuna työpaikkahaastatteluissa. Ja mun mielestä tätä testiä ei kannata ihan ottaa kauheen tosissaan, mutta ainakin mulla tuon testin tulokset on aina pitänyt paikkaansa.

Pääset tekemään testin TÄSTÄ !!!



Oon ajatellut, että jos pääsen sinne amk:n lukemaan sen ylemmän amk tutkinnon niin voisin tehdä opinnäytetyön liittyen näihin temepramenttijuttuihin ja siihen miten ne näkyy työpaikalla. Ja kun meillä tehdään työtä työpareittain niin olis mielenkiintoista tutkia miten nämä temeperamentit vaikuttaa työparityöskentelyyn. Esim. Hyvä Terveys lehdestä löytyy artikkeli joka käsittelee erilaisia temperamentteja töissä ja just sitä miksi jotkut ei tule toimeen toistensa kanssa. Kunhan löydän sen artikkelin niin laitan linkkiä tänne.

Luin tuon Hyvä Terveys -lehden artikkelin ja poimin sieltä jotain juttuja tästä temperamentti aiheesta. Lehdessä on siis haastateltu Tony Dunderfelttiä ja puhuttu temperamenteistä just työpaikan kautta.



Psykologi ja ja kirjailija Tony Dunderfelt kertoo, että temperamenttia voi pitää hyvin aitona ja alkuperäisenä osana persoonallisuuttamme, sillä ihminen syntyy temperamenttinsa kanssa. Sitä ei opita eikä se juuri muutu elämän varrella.
– Temperamentti on silti vain yksi ulottuvuus koko ihmisyydestämme. Muita persoonallisuuden osa-alueita ovat rooliminä ja kasvatettu minä, jotka syntyvät oppimisen kautta. Lisäksi meissä on ydinminä, jonka perusluonteen voi nähdä henkisenä, Dunderfelt selittää.
Hän tähdentää, että temperamentti ei kerro, kuka sinä olet vaan se, kuinka sinä toimit. Temperamentteja ei voi ja olisikin aivan järjetöntä panna paremmuusjärjestykseen, sillä kullakin temperamenttityypillä on vahvuutensa ja heikkoutensa. Haittaa temperamentista koituu ihmiselle vasta, jos hän jämähtää temperamenttiinsa ilman, että osaa käyttää sen rikkaita voimakkuus- ja sävyasteita.














Dunderfelt on nimennyt eri temperamentit värein: punainen ja keltainen, sininen ja vihreä. Kaksi ensimmäistä väriä edustavat ulospäin suuntautuneita, ekstroverttejä ja kaksi jälkimmäistä sisäänpäin suuntautuneita, introvertteja, temperamentteja.
– Yleensä on niin, että ihmisessä on yksi selkeä pääväri, kaksi sivuväriä ja yksi väri, joka tuntuu hänestä kaikkein vieraimmalta. Kun hän kohtaamme tätä vierasta väriä päävärinään edustavan ihmisen, saatamme todeta heti, ilman mitään näkyvää syytä, että emme pidä hänestä tai että henkilökemiamme eivät kohtaa.
Paitsi että emme ole yksivärisiä, temperamentissamme voi olla sävyeroja eri tilanteiden mukaan.

Löysin netistä (nyt en muista sivua) noille väreille vähän laajemmat selitykset, joten voit tehdä testin tuolla netisivuilla ja katsoo täältä sitten vähän laajemman tekstin sun temperamenttiväristä :). Vielä laajemmin tästä koko temperamenttihommasta löytää tietysti Tony Dunderfeltin kirjoittamasta kirjasta "Tunnista temperamentit". ( Tilasin muuten tuon kirjan itselleni...) !

Mikä on sun väri :) ?

Syvällinen sininen
Sinistä ajaa elämässä eteenpäin totuus. Hän on asiallinen, järjestelmällinen ja syvällinen ajattelija. Hän on asioiden pyörittäjä: hän haluaa muodostaa tehtävistä hyvän yleiskuvan ennen kuin hän tarttuu työhön.
Työssään sininen on täydellisyyden tavoittelija, jota muiden suurpiirteisyys saattaa ahdistaa. Hän on luotettava ja pitkäjännitteinen puurtaja. Sininen tuntee syvästi, mutta hän ei näytä tunteitaan helposti eikä ole valmis käsittelemään niitä julkisesti. Hän on ihmissuhteissaan hillitty jopa siinä määrin, että hän saattaa vaikuttaa etäiseltä. Kovin fyysinen hän ei ole, vaikka esimerkiksi urheilullinen harrastus voi olla hänelle elämää tasapainottava tekijä älyllisen ja sisäänpäin kääntyneen työn lomassa.
Sininen on uskollinen, pitää kiinni periaatteistaan ja suuntaa kohden ihanteitaan ja suuria tavoitteitaan. Hän loistaa tehtävissä, joissa tarvitaan harkintaa, perusteellisuutta, kykyä analysoida ja ajatella rationaalisesti. Hänen on helppo huomioida asioihin ja ilmiöihin vaikuttavat monet tekijät ja yhdistää sekä vertailla niitä mielessään.
Sinisen ongelmaksi voivat tulla liiallinen kriittisyys itseään ja muita kohtaan. Hänelle luontainen vaiteliaisuus voi pitkälle vietynä vaikuttaa tylyltä ja ylimieliseltä. Käytännön fyysisissä töissä sininen on harvoin kaikista kätevin.


Ketterä keltainen
Keltaisen tunnussana elämässä on harmonia. Hän nauttii aistimuksista, luonnon elävyydestä ja ihmisten läheisyydestä. Hän on puhelias, nopea ja pystyy työssään helponoloisesti tuottamaan uusia ajatuksia. Koska keltaiselle muut ihmiset ovat tärkeitä, hän on usein se, joka luo työpaikalla valoisaa ja lämmintä ilmapiiriä. Hän on spontaani ja sosiaalinen, mutta ei ole vahvimmillaan loogisessa ajattelussa. Tunteitaan hän ilmaisee vapaasti, mutta välttelee mieluummin ”rumia” riitoja.
Keltainen on usein kotonaan esiintyjänä, PR-ihmisenä sekä auttajan ja sovittelijan rooleissa. Hän on valloittava seuralainen, joka osaa ottaa huomioon myös muut. Hänelle on tärkeää, ettei toisten ihmisten tunteita ja oikeuksia poljeta jäykkien periaatteiden ja tulosten tekemisen kustannuksella.
Äärimmilleen vietynä keltaisuus voi merkitä epävakautta tunteissa ja kyvyttömyyttä viedä asioita järjestelmällisesti loppuun. Keltainen saattaa sortua hössöttämiseen ja aiheuttaa kaaosta työpaikalla. Tämä tyyppi pyörittää asioita vain siihen saakka, kun se on hänestä hauskaa.



Lempeä vihreä
Vihreälle tärkeää elämässä on oikeudenmukaisuus. Hän on ihmisläheinen, käytännöllinen ja hän tulee yleensä työpaikalla hyvin toimeen kaikkien kanssa. Vaikka vihreä on hieman sisäänpäin kääntynyt, hän on hyvä kuuntelija ja osaa eläytyä muiden kertomaan. Hän ilmaisee omia tunteitaan hillitysti ja hänestä saa usein hyvin tasapainoisen ja miellyttävän kuvan.
Vihreä on tunnollinen toimensa hoitaja, diplomaatti, ajattelussaan huolellinen ja parhaimmillaan ryhmän hyvä henki. Vihreän tahtominen on vakaata eli kun hän päättää viedä jonkun asian loppuun, näin myös tapahtuu turhia hötkyilemättä.
Vihreä ei aina ole etunenässä uusien ajatusten keksijänä, sillä hän arvostaa vanhoja hyväksi havaittuja käytäntöjä ja arvoja. Vihreän pitääkin varoa, ettei hän ala pelätä muutoksia niin, että vastustaa niitä aina ikään kuin periaatteesta.


Ponteva punainen
Punaisen vaalilause on vapaus. Punainen on voimakastahtoinen oman tiensä kulkija, joka tietää mitä tahtoo. Hän on usein aloitteentekijä eikä pelkää olla huomion keskipisteenä. Työnsä hän hoitaa antaumuksella, suoraviivaisesti ja tehokkaasti. Teoreettiset keskustelut ja asioiden vatvominen eivät ole punaisen makuun, hän on enemmän halki, poikki ja pinoon -tyyppiä. Tämä pätee tavallaan myös tunteisiin, sillä olipa kyseessä viha tai rakkaus, punainen tekee selväksi, miltä hänestä tuntuu. Punainen voi olla nopea suuttumaan, mutta hän myös leppyy tuota pikaa.
Tätä väri edustava ihminen on omiaan johtajaksi, innoittajaksi ja vetojuhdan roolin. Häntä tarvitaan työyhteisössä hänen energisyytensä, rehellisyytensä ja voimakastahtoisuutensa takia.
Punainen saattaa pahimmillaan olla aggressiivinen ja itsekeskeinen jyrä. Hän ei aina osaa ottaa huomioon muiden tunteita eikä välttämättä osaa ottaa vastaan hyviäkään ehdotuksia vaan pitää itsepäisesti kiinni omasta kannastaan.










Kommentit

Suositut tekstit