5:2 Dieetti vai elämänmuutos ?

Hahahaa, nyt saatte nauraa...olen jälleen dieetillä :) ! Eikös se ole hyvä, että joku kokeilee näitä hittidieettejä ja sitten kertoo miltä ne tuntuu :) ? Tällä kertaa kokeilen 5:2 dieettiä ja tällä hetkellä on yksi paastopäivä alla (maanantai) ja tänään keskiviikkona toinen tälle viikkoa. Ensimmäinen paastopäivä meni hyvin ja ajattelinkin, että pidän ainakin maanantain yhtenä paastopäivänä. Kokeilen nyt miltä tämä keskiviikko tuntuu paastopäivänä. Tässä dieetissähän ei saa pitää kahta peräkkäistä päivää paastopäivänä. 



Kävin eilen kirjakaupassa ja huomasin, että sinne oli ilmestynyt näitä 5:2 dieettikirjoja. Selailin paria ja niissä oli kyllä ihan hyvää tietoa tästä dieetistä. Mua itseä ärsyttää aina nämä dieetit, koska itse ainakin yritän tehdä aina elämänmuutosta terveellisempään suuntaan. Mun ongelma on pizzat. Rakastan pizzoja ja voisin syödä niitä viikossa monta :). Nykyään myös karkkia on mennyt paljon, vaikka en olekaan mikään karkkihiiri ennen ollut. Koukussa sokeriin ? Toisaalta rakastan myös terveellisiä ruokia, esim. kanasalaatti on ihan huippua...tai uunissa paistettu lohi, slurps. Mun pitäis löytää sellanen tasapaino tuon roskaruoan ja normaaliruoan välillä. Tiedän, että jos/kun saan pudotettua tuon haluamani 5 kiloa niin kyllä minä sitten kykenen pitämään sen jos vaan haluan. Oon ennenkin kyennyt siihen niin miksi en nyt ? 



Mää voisin hieman kertoo tästä 5:2 dieetistä, vaikka tää on tosi yksinkertainen :)! Lehdissä ja netissä on paljon tietoa jos vaan jaksaa kahlata niitä läpi. Mutta voisinpa kertoa tässä yksinkertaisuudessaan mitä tämä on :)

Viikossa pidät 2 paastopäivää ja muina päivinä syöt normaalisti !

Helppoa eikö totta :)? Helpommin sanottu kuin tehty. Ehkä mää avaan tätä hieman yksityiskohtaisemmin :)

5:2 dieetti (englanniksi fast diet tai fasting diet) on saanut valtavasti julkisuutta varsinkin Englannissa ja Jenkeissä kun siellä esitettiin vuonna 2012 Michael Mosleyn tieteisdokumentti Eat, Fast  and Live Longer tästä dieetistä. Mosley kirjoitti myös kirjan "The fast diet" yhdessä Mimi Spencerin kanssa (suomen kirjakaupoista löytyy suomennettu versio ja on nimeltään 5:2 dieetti), jonka jälkeen dieetin voittokulku on kaikkien tiedossa :)

5:2-dieetin nimi tulee dieetin jaksotusperiaatteesta: viitenä päivänä syödään normaalisti ja kahtena päivänä rajoitetaan energiensaanti noin neljännekseen. Yksi menetelmän suureen suosioon on varmasti, se että voit syödä näinä viitenä päivänä myös hieman herkkuja ja lempiruokiasi. Itse ajattelen tämän niin, että jos syöt viitenä päivänä viikossa lautasmallin mukaan, niin uskon tuloksia tulevan. Ja varmasti kannattaa jättää hetkeksi pois karkit ja roskaruoat ? Mun mielestä itseään ei kannata kuitenkaan rääkätä, joten on ihan terveellistä syödä joskus karkkia, suklaata ja vedellä kermajäätelöä :) !



Dieetin teho perustuu kahteen viikottaiseen "paastopäivään". Näinä päivinä energiansaanti rajoitetaan naisilla 500 kcal:n ja miehillä 600 kcal:n. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäsiä päiviä. Vaikka vähäkalorisia päiviä kutsutaankin "paastopäiviksi" (ja englanninkielinen nimikin viittaa paastoon eikä nopeuteen), ei varsinaisesta paastosta ole kyse, koska näinä päivinä saa syödä kiinteääkin ruokaa. Paastopäivien ruoan on hyvä olla proteiini-ja kuitupitoista. Luonnollisesti hiilihydraattipitoisia ruokia vältetään paastopäivinä (pasta,peruna, riisi ja sokeri) :).

Aluksi paastopäivinä saattaa tuntua näläntunnetta, varsinkin jos oot tottunut säännölliseen ateriarytmiin. Näläntunne kuulemma jää pois alkuvaiheen jälkeen. Tuokin on varmaan jokaisella eri, koska esim. minä en tuntenut nälkää maanantaina, ekana paastopäivänäni, vasta kun illalla eka kerran :). Mutta mää olenkin tottunut höyryämään päivän ja monesti huomaan etten oo syönyt koko päivänä kunnolla ja sitten illalla vetäsen kauheen annoksen ruokaa. Nyt taas teen muutoksen tähän(kin) asiaan :) !

Joillekin voi olla hankalaa nukkua tyhjällä vatsalla, joten suositellaan, että kannattaa jättää kaloreita iltaan ja juoda vaikka lasi maitoa ennen nukkumaanmenoa. Joillakin on ollut dieetin alkuvaiheessa päänsärkyä ja ummetusta, mutta tämä johtuu siitä, ettei ole juonut tarpeeksi vettä. Vesi vanhin voitehista, eiks jee :) ?



5:2-dieetillä palaa tyypillisesti rasvaa noin puoli kiloa viikossa. Aluksihan painonpudotus voi olla nopeampaa kun elimistöstä poistuu nestettä. Jos elopainoa on enemmän, voi kokeilla myös 4:3 jaksotusta eli pitää 3 paastopäivää. Kun tavoitepainoon on päästy, on hyvä pitää kerran viikossa "paastopäivä" niin tämä ylläpitää painon normaalissa. 

Noh, mitä sitten voi syödä näinä paastopäivinä ? Minä söin maanantaina aamupalaksi keitetyn kananmunan, iltapäiväivällä söin 1/2 dl kaurahiutaleita (tein siis puuron), tein puuron 1 dl rasvatonta maitoa+vettä loput ja iltapalaksi söin keitettyä parsaa johon lisäsin 1tl margariinia ja hieman yrttisuolaa. Join paljon vettä päivän aikana, mutta en ilmeisesti tarpeeksi koska tiistaina mun päätä särki hieman. 

Netistä löytyy ruokaohjeita paastopäiville ja tietysti niistä 5:2 dieettikirjoista mitä tuolla kirjakaupoissa myydän. Kalorilaskuria kannattaa käyttä kun laskee paastopäivän kaloreita. Aion julkaista täällä noita paastopäivien ruokia kunhan pääsen alkuun tässä jutussa.

Mulla on tänään toinen paastopäivä. Oon tässä aamupalaksi juonut kaksi kuppia kahvia. Ostin eilen (mainoksen uhri:) tuollaisen Fit Feelgood-pirtelöpaketin, jota aion maistaa seuraavaksi. Nämä on nyt tarjouksessa tuolla sinunapteekki.fi sivustolla. Näitä pirtelöitä on kehuttu oikeesti hyvänmakuisiksi. Itse ostin tuon vaniljakermanmakuisen hässäkän :). 



Ei muutakun toivottakaa onnea, että onnistun :) !

Kommentit

Suositut tekstit