Perinteinen lihakeitto.

Uulalaa..tein tänään perinteistä lihakeittoo, kun teki niin mieli jotain...perinteistä :). MUTTA en oo syönyt sitä vielä, koska annan sen ässehtiä (tuo on oulua ja se tarkoittaa sitä että se saa yön yli muhia/maustua) huomiseen. Ja toinen syy on se, että aloitin tänään ensimmäisen paastopäivän (se 5:2 dieetti), josta kerron sitten ihan erillisessä postauksessa (kunhan saan sen valmiiksi).

Reseptin sain mun äidiltä, koska en oo koskaan tehnyt elämässäni lihakeittoo...tai en ainakaan muista tehneeni. Jauheliha- ja nakki- ja makkarakeittoo on kyllä tullut tehtyä, mutta tätä en oo koskaan tehny. 

Kuvat on vähän huonoja, mutta kyllä niistä selvän saa :)

Perinteinen lihakeitto:

1000g naudan lihaa
1l vettä (lisäilin kyllä tekovaiheessa varmaan toisen litran vettä)
4 kpl laakerinlehtiä
2 sipulia
10 kpl kokonaisia mustapippureita
1 rkl suolaa
2 kpl valkosipulinkynttä
2 kpl porkkanaa (isoja)
1 kpl lanttua
1 pala palsternakkaa
5 kpl perunaa
1 pala purjoa
tuoretta persiljaa





1. Laita lihapalat kylmään veteen kattilaan ja kiehauta. Minä käytin valmiita naudan keittolihoja, mutta VIELÄ parempaa tulee jos käytät luista lihaa esim. lapaa, etuselkää,rintaa,kylkeä tai potkaa. Se on sitä oikeaa, perinteistä lihakeittoa. Ja salaisuus on se, että hauduttaa luisen lihan pitkään ja hartaasti ja rakkaudella :) Menet vaan rohkeesti lihatiskille ja pyydät suositteluja myyjältä mikä liha sopii lihakeittoon. Yleensä ne osaa neuvoa ja myydä oikeaa lihaa :)


2. Kerää pinnalle kertynyt valkuainen/vaahto pois reikäkauhalla ja/tai lusikalla



3. Keitä lihaa hiljalleen noin 1 1/2  tuntia sipulilohkojen,pippurin, suolan ja laakerinlehtien kanssa


4. Paloittele perunat & vihannekset & purjo ja heitä ne lihojen joukkoon. Keitä niin kauan, että kaikki raaka-aineet ovat kypsyneet. 

JOS käytit luista lihaa, niin tässä vaiheessa sun pitää siivilöidä keitto (huom! muista et siivilöit sen johonkin kulhoon etkä lavuaariin niinkuin eräs..kröhöm...on kerran tehnyt). Sen jälkeen irrotat luusta ne lihat ja voit heittää ne kattilaan. Lopuksi se siivilöity keitos ja vihannekset joukkoon ja annat vihannesten&perunoiden kypsyä ja tadaaa, lihakeitto on valmis. P.s. Jotkut myös tekevät niin että keittävät vihannekset&perunat&purjon ja lisäävät vasta siihen valmiiseen keitokseen sitten sen lihan...mutta kukin tyylillään. 


Kun keitto on valmista nautiskele se ruisleivän ja maitolasin kera. 

Maistelin tuota lientä kun tarkastelin mausteiden määrää ja oli kyl hyvää :) Ihanaa huomenna syödä tuota hyvällä ruokahalulla :)

Kommentit

Suositut tekstit